Çalışma Saatlerimiz
Hafta İçi 09.00 - 18.00

Para Cezası Nedir?

Para cezası, hem ceza hukukunu hem de idare hukukunu ilgilendiren bir kavramdır. Bu nedenle ana hatlarıyla iki tür para cezası olduğu söylenebilir : İdari Para Cezası ve Adli Para Cezası.

İdari Para Cezaları, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler, emniyet müdürlüğü gibi idari kurumlar tarafından vatandaşa kesilen para cezalarıdır. İdari para cezası ödenmediği takdirde sadece faiz işler, idari para cezası hapis cezasına dönüşmez.

Adli Para Cezaları, yalnızca mahkemeler tarafından hükmedilebilen bir para cezası türüdür. Adli Para Cezası ödenmediği takdirde faiz işlemez.

Para Cezası Ödenmezse Ne olur?

Adli para cezasına mahkemeler tarafından bir yaptırım türü olarak hükmedildiği için, para cezasının infazı infaz savcılıkları tarafından takip edilir.

İdari para cezalarının infazı ise ilgili idari kurum tarafından yapılır.

Adli para cezası ile idari para cezası arasındaki en büyük fark, adli para cezası ödenmediği takdirde kişinin hapse girmesine neden olmasıdır. İdari para cezası ödenmediği takdirde, ödenmeyen para cezasının hapis cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Ödenmeyen idari para cezasının tahsili amacıyla icra takibi başlatılabilir, ama hiçbir şekilde kişinin hapse girmesi söz konusu olamaz.


Avukat Baran Doğan

UYARI

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Baran Doğan’a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere avukatbd@gmail.com adresine gönderebilirler. Makale yazımında konu sınırlaması yoktur. Makalelerin uygulamaya yönelik bir perspektifle hazırlanması rica olunur.

Paylaş
RSS